De Werveling organiseert voordrachten en thema-avonden rond antroposofie steinerpedagogie en aanverwante menskundige thema’s. Ouders, familie, kennissen, oudere leerlingen, studenten zijn van harte uitgenodigd.

Alle activiteiten vinden plaats in de Middelbare steinerschool van Turnhout – ingang via Peter Benoitstraat 26. De school huist momenteel in de gebouwen van PT2O, in afwachting dat haar eigen schoolgebouw gerenoveerd wordt.

Wie aanwezig wil zijn op een van de activiteiten moet zich niet op voorhand aanmelden. Je kan gebruikmaken van de speelplaats als parking. Met pijlen en kaarsjes leiden we jullie naar de zaal. We starten steeds stipt om 20 uur en eindigen ten laatste om 22 uur.

De toegangsprijs bedraagt 15 €, leerlingen en studenten onder de 25 jaar betalen 10 €. Indien je omwille van financiële beperking een verminderd tarief wil bekomen, kan je je toegangskaart(en) laten klaarleggen aan de inkom. Je stuurt dan op voorhand een mailtje naar de.werveling@msvturnhout.be en geeft zelf een bedrag in een gesloten omslag wat je wil/kan betalen.

Programma voor 2024-2025

‘Hoopvol blijven in onrustige tijden’ – Christine Gruwez

Datum: Woensdag 9 oktober 2024 om 20u

Toelichting bij het thema: Hoop koesteren, hoopvol kunnen blijven veronderstelt in de eerste plaats dat je wakker bent. En wakker kan blijven! Vele tijdgenoten worden wakker door de ernst van de huidige situatie. Niet alleen beleef je dan dat we in een andere wereld zijn terecht gekomen, maar gaandeweg besef je de omvang van de uitdagingen en het gewicht van de feiten die zich dagelijks voordoen. Dit kan zwaar wegen. Hoop hangt echter niet van de gebeurtenissen af. Maar van het vermogen in ieder van ons om tegenover zwaarte, lichtheid van het hart te stellen, tegenover duisternis het licht van groeiend inzicht. En tegenover dreiging en gevaar de moed kwetsbaar te zijn.

Biografie: Kortrijk, 1942. Filosofie en Iranistiek KUL, Lerares Hiberniaschool 1976-1990, Medewerker Vrije Volkshogeschool 1985-1992, Thomas More Hogeschool , 2004-2016, Publicaties Via Libra: Tijdgenoten onderweg, Meditaties over Onmacht, De Wonde en het recht op kwetsbaarheid. Voordrachten en seminaries.

Over haar recente boek ‘De wonde en het recht op kwetsbaarheid’

(ter plaatse te koop)

Wat is een wonde? Een wonde betekent dat een levende samenhang vernietigd wordt, uiteenvalt. Het is de pijn die ons vertelt dat we verwond zijn. Een wonde kan echter ook een wonder zijn. Want ze wekt genezende krachten. Zijn wij als mensen misschien daarom principieel kwetsbaar, opdat deze genezende krachten zouden kunnen werken, ook als de wonde open blijft? Christine Gruwez schetst op een indringende manier dat we pas werkelijk tijdgenoten worden als we de in het menselijke wezen gegronde kwetsbaarheid in onszelf en de medemens erkennen, zodat kracht voor verlossing kan voortkomen uit genezing.

‘De ambachten in onze pedagogie’ – Jane Pletinckx

Datum: Woensdag 27 november 2024 om 20u

Toelichting bij het thema: Houtbewerking, boekbinden, leerbewerking, handwerk, koperslagen, smeden, weven,… het zijn allemaal ambachten die in onze pedagogie aan bod komen. In een maatschappij waarbij we ons sinds de industriële revolutie steeds meer gericht hebben op een snelle, machinale productie blijven we binnen de steinerschool de ambachten een belangrijke plaats geven. Waarom? Wat bieden deze vakken ons in onze huidige maatschappij en als mens in ontwikkeling? De spreker gaat in op de zinvolheid van de ambachten binnen het leerplan en hun betekenis voor de opvoeding en zal ook de opbouw doorheen de verschillende leerjaren belichten.

Over de spreker: Jane Pletinckx is leerkracht geschiedenis, esthetica, plastische opvoeding en ambachten en werkzaam in de middelbare steinerschool De Es in Berchem. Ze pionierde ook enkele jaren mee bij de oprichting van de Turnhoutse school.

‘Anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren’ – Lut Celie

Jongeren op zoek naar zichzelf, naar een veilige thuis en een gezonde samenleving.

Datum: Dinsdag 28 januari 2025 om 20u (CC. Deuren open vanaf 19u15)

Locatie: Cultureel Centrum De Djoelen, Steenweg Op Mol 3 Oud-Turnhout

Toelichting bij het thema: Hoe kunnen we kinderen en jongeren begrijpen? Wat te doen met hun gekraste ziel, hun ontploffingen, ontembare emoties, hun apathisch gedrag? Vaak blijken kinderen en jongeren veel kwetsbaarder dan op het eerste gezicht wordt gedacht. Zeker als de veilige grond onder hun voeten aan het verschuiven ging.

Van onlust over kleine kwetsuren tot groot verlies. Deze lezing gaat over wat kinderen en jongeren vandaag kan overkomen, hoe ze dat zelf beleven en vooral over de signalen die ze geven en die niet altijd begrijpelijk zijn.

In de lezing worden handvaten aangeboden.  We gaan concreet op zoek naar mogelijkheden en vaardigheden om hen te helpen hun grote gevoelens en onzekerheden op constructieve manier te leren veruiterlijken. 

 

 

Biografie: Gent, 1958.  Lut Celie studeerde verpleegkunde alvorens ze aan de opleiding Integratieve Psychotherapie begon te Gent.  Ze specialiseerde zich in rouw, verlies en trauma.

In 1991 richtte ze in het UZ Gent het ‘Koesterproject’ op, waarbij kankerpatiënten thuisbegeleiding krijgen.  In 1998 begon ze een privépraktijk psychotherapie te Gent.  Later, in 2009, richtte ze de VZW ‘De Bleekweide’ op in het Groot Begijnhof te Gent.  In het voorjaar van 2013 kwam de welbesproken documentairereeks over het centrum op de zender Eén.  Hierin was te zien hoe kinderen en jongeren signalen geven en met deze signalen vertellen dat het niet goed met hun gaat.  Men kon zien hoe ze binnen de Bleekweide op zoek gaan met deze kinderen en jongeren naar de kracht in zichzelf.

Publicaties:

‘Zie mij’ (uitgeverij Lannoo)

Anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren’ (uitgeverij Van Halewyck)

‘Luister nu eens naar mij’ (uitgeverij Van Halewyck)

Het kleine sterven, met Annemie Struyf (uitgeverij Van Halewyck)

De kindertaal van rouw’ , hoofdstuk in het boek ‘Het leven met gemis’ (red. Johan Maes) (uitgeverij ZorgSaam)

(boeken worden te koop aangeboden en gesigneerd na de lezing)

Over haar meest recente boek ‘Zie mij’
Jongeren op zoek naar zichzelf, een veilige thuis en een gezonde samenleving

Psychotherapeute Lut Celie trekt aan de bel: het is nu of nooit voor onze jeugd.

Onze jongeren zenden signalen uit. Ze zijn hyper, hebben zelfdodingsgedachten, vragen zich af ‘Wie ben ik?’. We noemen hen verward, stellen diagnoses, schrijven pillen voor. Maar tonen zij symptomen van een ziekte? Of zijn het gezonde reacties op een samenleving op drift?

Het is vijf voor twaalf. Onze jongeren leven in een verliesmaatschappij, voelen zich eenzaam en vinden zelden rust. Velen missen écht nestgevoel, liefdevolle aandacht en vooral goede gidsen op hun pad, zo blijkt uit de beklijvende verhalen van Lut Celie en de therapeuten van De Bleekweide.

Is er dan sprake van een lost generation? Absoluut niet!

Hoe we het tij kunnen keren, hoor je tijdens de lezing of kan je lezen in haar boek.

‘Herdenkingsmoment 100jarige sterfdag van Rudolf Steiner’

Precies op deze 30ste maart 2025 is het 100 jaar geleden dat Rudolf Steiner (°27 februari 1861 – +30 maart 1925) als initiator en bezieler van de antroposofie vredig stierf in Dornach in Zwitserland.

Locatie: Dit moment vindt plaats in het parochiecentrum, Meuletiende 10 in Turnhout (gelegen aan de achterzijde van de basisschool)

Inhoud: Op deze zondag 30 maart 2025 willen we, met de mensen die met hun aanwezigheid hun dankbaarheid willen uitspreken voor zijn levenswerk, stilstaan bij de fundamenten van de antroposofie en bij de levensloop van Rudolf Steiner.

Via enkele korte beschrijvingen zal Steiner getypeerd worden. Welke impulsen de antroposofie in de voorbije en huidige eeuw in de wereld zijn gebracht, worden zichtbaar gemaakt. Daarnaast zal dit herdenkingsmoment er vooral een zijn van ontmoeting bij een glaasje en een babbeltje.

Veel meer informatie zal binnenkort op de website te vinden zijn.

‘Getuigenissen door oud-leerlingen’

Datum: Woensdag 23 april 2025 om 20u

Over de inhoud: Onze middelbare steinerschool in Turnhout startte in 2016. Ondertussen hebben er reeds drie groepen hun 12de klas beëindigd en zijn deze jongeren uitgezwermd. Hun verdere weg is zeer verscheiden, als een afspiegeling van het zeer brede traject dat zij doorliepen tijdens hun zes middelbare schooljaren. Sommigen kozen direct voor een vervolgstudie in een hogeschool of universiteit, anderen stelden die keuze uit en gingen een jaartje werken of trokken via een organisatie de wijde wereld in.

Vanavond vertellen twee oud-leerlingen over hun belevenissen tijdens dat eerste jaar na hun middelbare schooltijd. Rani trok naar Mexico en Rissa naar Afrika. Aan de hand van vertellingen en beeldmateriaal maken ze ons deelgenoot van deze reis en trachten zij te verwoorden wat dit betekent voor hun verdere levensweg.

Van Moeder Aarde naar Broeder Aarde’ – Jesse Mulder

Datum: Woensdag 21 mei 2025 om 20u

Over de inhoud: We zijn in een wereldtijdperk aanbeland waarin de overgang plaatsvindt van de ons verzorgende ‘Moeder Aarde’ naar ‘Broeder Aarde’ waarvoor wij medeverantwoordelijkheid zullen moeten opbrengen. Dat brengt tevens de overgang met zich mee van ‘kinderen’ van Moeder Aarde naar het ‘broederschap’ of het volwassen worden van de mensheid als geheel.

De spreker: Jesse Mulder (*1982) is als filosoof werkzaam aan de Universiteit Utrecht. Hij spreekt en schrijft geregeld over filosofische en antroposofische thema’s voor breder publiek, zoals transhumanisme, kunstmatige intelligentie, de vrije wil, het esoterisch christendom en de antroposofie.

 

 

 

 

 

De Werveling organiseert voordrachten en thema-avonden rond antroposofie steinerpedagogie en aanverwante menskundige thema’s. Ouders, familie, kennissen, oudere leerlingen, studenten zijn van harte uitgenodigd.

Alle activiteiten vinden plaats in de Middelbare steinerschool van Turnhout – ingang via Peter Benoitstraat 26. De school huist momenteel in de gebouwen van PT2O, in afwachting dat haar eigen schoolgebouw gerenoveerd wordt.

Wie aanwezig wil zijn op een van de activiteiten moet zich niet op voorhand aanmelden. Je kan gebruikmaken van de speelplaats als parking. Met pijlen en kaarsjes leiden we jullie naar de zaal. We starten steeds stipt om 20 uur en eindigen ten laatste om 22 uur.

De toegangsprijs bedraagt 15 €, leerlingen en studenten onder de 25 jaar betalen 10 €. Indien je omwille van financiële beperking een verminderd tarief wil bekomen, kan je je toegangskaart(en) laten klaarleggen aan de inkom. Je stuurt dan op voorhand een mailtje naar de.werveling@msvturnhout.be en geeft zelf een bedrag in een gesloten omslag wat je wil/kan betalen.

Programma voor 2024-2025

‘Hoopvol blijven in onrustige tijden’ – Christine Gruwez

Datum: Woensdag 9 oktober 2024 om 20u

Toelichting bij het thema: Hoop koesteren, hoopvol kunnen blijven veronderstelt in de eerste plaats dat je wakker bent. En wakker kan blijven! Vele tijdgenoten worden wakker door de ernst van de huidige situatie. Niet alleen beleef je dan dat we in een andere wereld zijn terecht gekomen, maar gaandeweg besef je de omvang van de uitdagingen en het gewicht van de feiten die zich dagelijks voordoen. Dit kan zwaar wegen. Hoop hangt echter niet van de gebeurtenissen af. Maar van het vermogen in ieder van ons om tegenover zwaarte, lichtheid van het hart te stellen, tegenover duisternis het licht van groeiend inzicht. En tegenover dreiging en gevaar de moed kwetsbaar te zijn.

Biografie: Kortrijk, 1942. Filosofie en Iranistiek KUL, Lerares Hiberniaschool 1976-1990, Medewerker Vrije Volkshogeschool 1985-1992, Thomas More Hogeschool , 2004-2016, Publicaties Via Libra: Tijdgenoten onderweg, Meditaties over Onmacht, De Wonde en het recht op kwetsbaarheid. Voordrachten en seminaries.

Over haar recente boek ‘De wonde en het recht op kwetsbaarheid’

(ter plaatse te koop)

Wat is een wonde? Een wonde betekent dat een levende samenhang vernietigd wordt, uiteenvalt. Het is de pijn die ons vertelt dat we verwond zijn. Een wonde kan echter ook een wonder zijn. Want ze wekt genezende krachten. Zijn wij als mensen misschien daarom principieel kwetsbaar, opdat deze genezende krachten zouden kunnen werken, ook als de wonde open blijft? Christine Gruwez schetst op een indringende manier dat we pas werkelijk tijdgenoten worden als we de in het menselijke wezen gegronde kwetsbaarheid in onszelf en de medemens erkennen, zodat kracht voor verlossing kan voortkomen uit genezing.

‘De ambachten in onze pedagogie’ – Jane Pletinkx

Datum: Woensdag 27 november 2024 om 20u

Toelichting bij het thema: Houtbewerking, boekbinden, leerbewerking, handwerk, koperslagen, smeden, weven,… het zijn allemaal ambachten die in onze pedagogie aan bod komen. In een maatschappij waarbij we ons sinds de industriële revolutie steeds meer gericht hebben op een snelle, machinale productie blijven we binnen de steinerschool de ambachten een belangrijke plaats geven. Waarom? Wat bieden deze vakken ons in onze huidige maatschappij en als mens in ontwikkeling? De spreker gaat in op de zinvolheid van de ambachten binnen het leerplan en hun betekenis voor de opvoeding en zal ook de opbouw doorheen de verschillende leerjaren belichten.

Over de spreker: Jane Pletinckx is leerkracht geschiedenis, esthetica, plastische opvoeding en ambachten en werkzaam in de middelbare steinerschool De Es in Berchem. Ze pionierde ook enkele jaren mee bij de oprichting van de Turnhoutse school.

‘Anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren’ – Lut Celie

Jongeren op zoek naar zichzelf, naar een veilige thuis en een gezonde samenleving.

Datum: Dinsdag 28 januari 2025 om 20u (CC. Deuren open vanaf 19u15)

Locatie: Cultureel Centrum De Djoelen, Steenweg Op Mol 3 Oud-Turnhout

Toelichting bij het thema: Hoe kunnen we kinderen en jongeren begrijpen? Wat te doen met hun gekraste ziel, hun ontploffingen, ontembare emoties, hun apathisch gedrag? Vaak blijken kinderen en jongeren veel kwetsbaarder dan op het eerste gezicht wordt gedacht. Zeker als de veilige grond onder hun voeten aan het verschuiven ging.

Van onlust over kleine kwetsuren tot groot verlies. Deze lezing gaat over wat kinderen en jongeren vandaag kan overkomen, hoe ze dat zelf beleven en vooral over de signalen die ze geven en die niet altijd begrijpelijk zijn.

In de lezing worden handvaten aangeboden.  We gaan concreet op zoek naar mogelijkheden en vaardigheden om hen te helpen hun grote gevoelens en onzekerheden op constructieve manier te leren veruiterlijken.  

Biografie: Gent, 1958.  Lut Celie studeerde verpleegkunde alvorens ze aan de opleiding Integratieve Psychotherapie begon te Gent.  Ze specialiseerde zich in rouw, verlies en trauma.

In 1991 richtte ze in het UZ Gent het ‘Koesterproject’ op, waarbij kankerpatiënten thuisbegeleiding krijgen.  In 1998 begon ze een privépraktijk psychotherapie te Gent.  Later, in 2009, richtte ze de VZW ‘De Bleekweide’ op in het Groot Begijnhof te Gent.  In het voorjaar van 2013 kwam de welbesproken documentairereeks over het centrum op de zender Eén.  Hierin was te zien hoe kinderen en jongeren signalen geven en met deze signalen vertellen dat het niet goed met hun gaat.  Men kon zien hoe ze binnen de Bleekweide op zoek gaan met deze kinderen en jongeren naar de kracht in zichzelf.

Publicaties:

‘Zie mij’ (uitgeverij Lannoo)

Anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren’ (uitgeverij Van Halewyck)

‘Luister nu eens naar mij’ (uitgeverij Van Halewyck)

Het kleine sterven, met Annemie Struyf (uitgeverij Van Halewyck)

De kindertaal van rouw’ , hoofdstuk in het boek ‘Het leven met gemis’ (red. Johan Maes) (uitgeverij ZorgSaam)

(boeken worden te koop aangeboden en gesigneerd na de lezing)

Over haar meest recente boek ‘Zie mij’
Jongeren op zoek naar zichzelf, een veilige thuis en een gezonde samenleving

Psychotherapeute Lut Celie trekt aan de bel: het is nu of nooit voor onze jeugd.

Onze jongeren zenden signalen uit. Ze zijn hyper, hebben zelfdodingsgedachten, vragen zich af ‘Wie ben ik?’. We noemen hen verward, stellen diagnoses, schrijven pillen voor. Maar tonen zij symptomen van een ziekte? Of zijn het gezonde reacties op een samenleving op drift?

Het is vijf voor twaalf. Onze jongeren leven in een verliesmaatschappij, voelen zich eenzaam en vinden zelden rust. Velen missen écht nestgevoel, liefdevolle aandacht en vooral goede gidsen op hun pad, zo blijkt uit de beklijvende verhalen van Lut Celie en de therapeuten van De Bleekweide.

Is er dan sprake van een lost generation? Absoluut niet!

Hoe we het tij kunnen keren, hoor je tijdens de lezing of kan je lezen in haar boek.

‘Herdenkingsmoment 100jarige sterfdag van Rudolf Steiner’

Precies op deze 30ste maart 2025 is het 100 jaar geleden dat Rudolf Steiner (°27 februari 1861 – +30 maart 1925) als initiator en bezieler van de antroposofie vredig stierf in Dornach in Zwitserland.

Locatie: Dit moment vindt plaats in het parochiecentrum, Meuletiende 10 in Turnhout (gelegen aan de achterzijde van de basisschool)

Inhoud: Op deze zondag 30 maart 2025 willen we, met de mensen die met hun aanwezigheid hun dankbaarheid willen uitspreken voor zijn levenswerk, stilstaan bij de fundamenten van de antroposofie en bij de levensloop van Rudolf Steiner.

Via enkele korte beschrijvingen zal Steiner getypeerd worden. Welke impulsen de antroposofie in de voorbije en huidige eeuw in de wereld zijn gebracht, worden zichtbaar gemaakt. Daarnaast zal dit herdenkingsmoment er vooral een zijn van ontmoeting bij een glaasje en een babbeltje.

Veel meer informatie zal binnenkort op de website te vinden zijn.

‘Getuigenissen door oud-leerlingen’

Datum: Woensdag 23 april 2025 om 20u

Over de inhoud: Onze middelbare steinerschool in Turnhout startte in 2016. Ondertussen hebben er reeds drie groepen hun 12de klas beëindigd en zijn deze jongeren uitgezwermd. Hun verdere weg is zeer verscheiden, als een afspiegeling van het zeer brede traject dat zij doorliepen tijdens hun zes middelbare schooljaren. Sommigen kozen direct voor een vervolgstudie in een hogeschool of universiteit, anderen stelden die keuze uit en gingen een jaartje werken of trokken via een organisatie de wijde wereld in.

Vanavond vertellen twee oud-leerlingen over hun belevenissen tijdens dat eerste jaar na hun middelbare schooltijd. Rani trok naar Mexico en Rissa naar Afrika. Aan de hand van vertellingen en beeldmateriaal maken ze ons deelgenoot van deze reis en trachten zij te verwoorden wat dit betekent voor hun verdere levensweg.

Van Moeder Aarde naar Broeder Aarde’ – Jesse Mulder

Datum: Woensdag 21 mei 2025 om 20u

Over de inhoud: We zijn in een wereldtijdperk aanbeland waarin de overgang plaatsvindt van de ons verzorgende ‘Moeder Aarde’ naar ‘Broeder Aarde’ waarvoor wij medeverantwoordelijkheid zullen moeten opbrengen. Dat brengt tevens de overgang met zich mee van ‘kinderen’ van Moeder Aarde naar het ‘broederschap’ of het volwassen worden van de mensheid als geheel.

De spreker: Jesse Mulder (*1982) is als filosoof werkzaam aan de Universiteit Utrecht. Hij spreekt en schrijft geregeld over filosofische en antroposofische thema’s voor breder publiek, zoals transhumanisme, kunstmatige intelligentie, de vrije wil, het esoterisch christendom en de antroposofie.